Smaakt de eerder gevolgde cursus Creatief Schrijven naar meer? Kom dan naar onze vervolgcursus waar schrijfplezier en het creatieve proces van herinneren, fantaseren en observeren voorop staan. Door de opdrachten word je geïnspireerd tot het schrijven van scenes, anekdotes en gedichten. Laat je verrassen door je eigen creaties!

Wat is creatief schrijven?

Wikipedia omschrijft het als volgt: “Creatief schrijven is elke vorm van schrijven waarbij de nadruk niet op functionele communicatie ligt, zoals bij journalistiek bijvoorbeeld het geval is, maar op het verhaal, de karakterontwikkeling en de literariteit van de tekst. Het kan zowel om fictie als om non-fictie gaan, bijvoorbeeld biografieën, romans, korte verhalen en gedichten.

Voornamelijk Engelstalige hogescholen en universiteiten bieden het Creatief schrijven als workshop aan. (…) De programma’s van deze opleidingen sturen aan op het schrijven van oorspronkelijk werk in je eigen stijl.”
Ook ik stimuleer en activeer het vinden van je eigen schrijfstijl.

Creatief schrijven in Friesland

Tijdens mijn vervolgcursus breiden we de eerder toegepaste associatie- en schrijftechnieken van de basiscursus uit. Onderwerpen die tijdens de zes cursusmomenten aan bod komen zijn onder meer: hoe bedenk je een interessant en levensecht personage, hoe breng je spanning in een verhaal en hoe zorg je ervoor dat de lezer voor zich ziet wat je hebt opgeschreven? Daarnaast gaan we aan de slag met thema, motieven, hoofd- en bijfiguren, perspectief, dialogen, tijd, plaats en ruimte.

De cursus wordt op dinsdagavond van 19.30-22.00 en vrijdagochtend van 9.30-12.00 gegeven en kost € 199,00. Dit is inclusief lesmateriaal, koffie/thee en wat lekkers. De locatie was tot maart 2020 het schrijfchalet aan de Hearrewei 12 in Marrum (Frl). Daarna, door Corona, gaf ik deze cursus online maar inmiddels heb ik een alternatieve locatie gevonden waar ik 1,5 meter afstand kan garanderen en waar dezelfde fijn sfeer hangt als in het schrijfchalet. Binnenkort meer nieuws hierover.

Mochten de omstandigheden rond Corona veranderen, dan bestaat de mogelijkheid dat de cursus wordt verschoven of Online via Zoom wordt gegeven. Uiteraard in overleg.

Data van de dinsdagavondgroep 2020: wordt nog bekend gemaakt.
Data van de vrijdagochtendgroep 2020: wordt nog bekend gemaakt.

Wat vinden oud-cursisten van mijn vervolgcursus?


Deze cursus heeft een vuurtje in mij aangewakkerd en mijn creativiteit aangezet. Er zitten blijkbaar met de juiste oefeningen en lessen toch meer verhalen in mij dan ik dacht. Deze cursus was weer uiterst leerzaam en ook deze groep was weer leuk. Ingeborg doet het hartstikke leuk. Ze heeft humor, veel kennis en geeft positieve feedback. Ik leerde creatief denken en loslaten. Ik zou de vervolgcursus zeker aanraden want er zit meer fantasie en creativiteit in je dan je denkt. Je hebt alleen wel de goede oefeningen en de juiste leraar nodig.

– Ruth Postma

De cursus was veel meer dan ik had kunnen bedenken. Ik leerde mijn emoties niet weg te stoppen, dingen niet mooier te maken dan ze zijn. Gewoon opschrijven. Mijn fantasie is weer aangeboord en ik ervoer opnieuw hoe heerlijk schrijven is. Niet alleen voor mijn creativiteit maar ook voor mijzelf. Schrijven werkt helend, heb ik ontdekt.
De cursus heeft een goede opbouw van waaruit we steeds meer richting een verhaal schrijven gaan. De theorie zit tussen en in de opdrachten verwerkt. Dat allemaal in een fijne omgeving met inspirerende mede-cursisten.


– Frieda Brouwer


De vervolgcursus is een mooie verdieping van de basiscursus. Je leert nog meer hoe je een verhaal kunt opbouwen en waar je op moet letten. De online-versie (door de Corona-situatie) van deze cursus voelde ook heel persoonlijk. Ingeborg geeft de cursus op zo’n leuke, ongedwongen manier. Ze verduidelijkt de theorie helder aan de hand van voorbeelden en Ingeborg is zo heerlijk open, vol fantasie en positief. Ik heb veel van haar geleerd. En het belangrijkste: ze heeft mij enthousiast gemaakt om de pen te blijven hanteren. De (huiswerk)opdrachten zetten je hersenen aan om creatief en artistiek bezig te zijn.

– Simone de Jong