Wil jij verhalen schrijven met interessante, levensechte personages waar je lezers meteen van houden? Maak dan gebruik van de 12 Archetypes van de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung. Hij bestudeerde vele sprookjes, mythes, sages en andere volksvertellingen en kwam een eeuw geleden tot de conclusie dat alle verhalen die ooit over de wereld zijn verteld en geschreven, terug te brengen zijn tot twaalf oerkarakters ofwel Archetypes. Deze karakters zijn tijdloos en nog steeds onmisbaar voor het schrijven van een goed verhaal. Benieuwd welk oerkarakter jij bent of bij jouw verhaal past? Lees dan vooral verder.

Herkenbare personages

Elke persoon heeft eigenschappen, drijfveren en een levensdoel die je terug kunt brengen tot één dominant archetype. Archetypes zijn tijdloze karakters en symbolen die iedere kijker of lezer, waar dan ook ter wereld, herkent. Iedereen, waar je op de wereld ook woont of tot welke cultuur je ook behoort, kan zich met deze oerkarakters identificeren. Oertypes spreken mensen op een dieper niveau aan en verlenen daardoor verhalen extra power en diepgang. Daarnaast geven ze antwoord op vragen over bestemming, drijfveren, en levensweg van die mensen. Vandaar dat schrijvers, kunstenaars en reclamemensen vaak een of meer archetypes in hun film, boek, kunstwerk of commercial stoppen.

Geweldige personages verzinnen

Archetypen zijn namelijk superhandig voor het creëren van geweldige personages waar je lezers, kijkers of klanten meteen van gaan houden. Personages in je verhaal zijn zo onweerstaanbaar omdat ze als een universele blauwdruk in onze collectieve onderbewustzijn zitten opgeslagen. Iedereen herkent en begrijpt jouw hoofdpersoon.
Wil je weten welke archetype jouw personage is? Doe dan meteen de quiz en weet precies wat de drijfveren en bestemming van jouw hoofdpersoon is.

Je levensverhaal begrijpen

Wist je trouwens dat de zoektocht naar archetypen in je eigen leven ook een boeiend proces is? Ideaal voor het schrijven van je levensverhaal, maar ook om je levensloop en keuzes beter te kunnen begrijpen. Ben jij een Zorger of juist een Rebel? En welk Archetype is jouw
(ex-)partner, beste vriend of vriendin? Passen die goed bij elkaar of levert deze combinatie juist veel strijd op? Doe hier de test om te kijken welke archetype jij bent en de puzzelstukjes vallen op zijn plek.

Gratis karakterbeschrijving van de 12 archetypes

Wil jij de kracht van Archetypering optimaal inzetten? Vraag dan nu meteen de gratis uitgebreide karakterbeschrijving van de 12 Archetypes aan. Bij elk archetype staan ook voorbeelden van bekende personen en merken die overeenkomen met het oerkarakter. Vul hieronder je naam en e-mailadres in.