wat is schrijfbegeleiding

Schrijfbegeleiding houdt in: één op één-coaching met volledige aandacht voor jou en het verhaal dat jij graag wilt schrijven. Het wordt ook wel individuele schrijfcoaching genoemd. Het is vooral geschikt als je de vragen hieronder met ‘ja’ kunt beantwoorden.

 • Wil jij ook aandacht voor jou en jouw verhaal?
 • Weet je dat je meer met je verhaal of met schrijven wil doen?
 • Heb je last van blokkades, angsten en duiveltjes op je schouder of lukt het je gewoon niet in je eentje?
 • Zoek je een boost om het verhaal gewoon te gaan schrijven? 
 • Wil je schrijven in een inspirerende, veilige en rustgevende omgeving?
 • Wil je persoonlijke aandacht en meteen meters maken? 


Op dit moment begeleid ik meerdere mensen met het schrijven van een verhaal dat zij heel graag willen schrijven en waarvan zij voelen: dit verhaal moet geschreven worden.

Voor wie is schrijfbegeleiding geschikt?

Eigenlijk voor iedereen die graag aandacht voor zijn of haar verhaal wil, gemotiveerd aan de slag wil met schrijven, daar tijd en geld voor over heeft en zich in de stellingen hieronder herkent.

Je wilt graag meer doen met schrijven. Maar weet niet hoe. Thuis heb je al een paar keer geprobeerd om het op te pakken. Allereerst de nodige tijd vrijgemaakt, mooie pennen en notitieboekjes gekocht en toen gewoon begonnen met je verhaal. Toch gaat het niet zoals je had gehoopt. Je zoekt uitvluchten, staart naar een leeg vel of weet niet hoe je je gedachten logisch en leesbaar op papier krijgt. Zit je innerlijke criticus je dwars, word je geblokkeerd door angsten en twijfels of geef je altijd iets voorrang waardoor het echte schrijven er maar niet van komt? 

Laat mij jou dan helpen. Mijn naam is Ingeborg Hoogsteen en ik deel graag mijn liefde voor verhalen, schrijven, lezen en structuur met jou. Ik geef laagdrempelige schrijfcursussen, trainingen, organiseer schrijfweekenden en ben een schrijfdocent met oprechte aandacht voor jou en jouw verhaal.`
Ik doe een individueel schrijftraject met Ingeborg en ze is echt megagoed. Vanaf de eerste minuut merkte ik dat ik met een professional te maken heb. Ze is scherp, to-the-point en trekt in een bizar korte tijd je verhaal uit je pen. Echt geweldig. Daarnaast is ze ook nog warm, gezellig en een ware expert op haar vakgebied. 

Toen ik met haar ging samenwerken, voelde ik dat er ruimte was voor mij om mijn verhaal te doen en toe lichten wat ik wilde in het traject. Ze luisterde en stelde goede vragen. Vragen die mij verder hielpen om mijn vraag nog scherper te krijgen, waardoor het traject nog meer op maat kwam. Door haar krijg ik schrijftools aangereikt die ik in vervolgtrajecten en in mijn werk altijd met me mee zal nemen. De resultaten zijn meervoudig: ik heb een stap gezet in de verwerking van mijn verleden, door deze nogmaals te bezoeken door de herinneringen op te schrijven. Ten tweede heb ik aan het einde van het traject een boek geschreven met als doel anderen te helpen en te inspireren.  

– Danielle Eerenberg – van Heck


Ingeborg van Bureau Twirrewyn kwam via via op mijn pad. Na de eerste ontmoeting wist ik direct: dit is wat ik nodig heb! Nu schrijf ik mijn verhaal en geeft Ingeborg mij inzicht en overzicht. Ze helpt me de ‘grote chaos’ in mijn hoofd transformeren naar hapklare brokken.

Ze neemt mijn blokkades en angst (kan ik dit wel?) weg door haar creatieve schrijfopdrachten. Ze geeft inzicht en houvast in structuur van mijn boek. En soms zonder dat ik het door heb, staat er ineens een fundament van mijn boek! Ik ben erg blij dat ik de stap heb gezet een schrijftraject bij Ingeborg te volgen. Zelf had ik deze stappen nooit zo (snel) gezet! 

– Lutske Sytema

Waarom schrijfcoaching?

Waarom je bij mij in goede handen bent? Van mijn cursisten, coachees, leerlingen en examenkandidaten
krijg ik vaak terug dat ik: 

 • het programma bied dat past bij jouw schrijffase  
 • je vertrouwen geef  
 • en inspirerend lesmateriaal heb
 • me goed voorbereid
 • de opdrachten supergoed opbouw
 • enthousiast ben, activeer en inspireer 
 • een fijne, vertrouwde en veilige sfeer creëer
 • voor goede interactie in de groep zorg
 • aantoonbare kennis en ervaring heb  


Meer weten over mij? Klik dan hier. Wil je lezen wat anderen van mijn cursussen vinden? Klik dan op de referenties. Benieuwd of ik ook wat voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op over de mogelijkheden. 

Een individueel schrijftraject gericht op jou en jouw verhaal

Een individueel schrijftraject begint met een kennismakingsgesprek waarin jij jouw verhaal vertelt. Waar je staat. Wat er speelt. Wat je graag zou willen. Ik luister met volle aandacht naar heel je verhaal en samen onderzoeken we wat je nodig hebt om jouw verhaal te vertellen

Op basis van dit gesprek maak ik een training op maat voor jou. Die bestaat onder meer uit:

 • creatieve, associatieve, tekstuele en inspirerende theorie en opdrachten om je schrijfwerk te verdiepen en te verbeteren 
 • oefeningen om gewoon te beginnen met je verhaal
 • benodigde coach-, feedback- en schrijfsessies in Marrum (of Zoom)
 • huiswerkopdrachten
 • deadlines, je mailt de uitgeschreven teksten op of voor de afgesproken dag en tijdstip (stok achter de deur)
 • feedback, herschrijftips en bemoediging op je schrijfwerk  

Drie dagen schrijven in een schrijfhuisje aan de voet van de zeedijk

Hoe zou het zijn als je drie dagen ongestoord in je verhaal kunt duiken? 
Ontspannen voor jezelf kunt schrijven? 
Alleen doen wat je wilt? 
Even niet doen wat je normaal van je schrijven afhoudt? 

Mét begeleiding van mij als schrijfcoach, zodat je niet geforceerd achter je laptop gaat zitten of naar een blanco pagina blijft staren?

Voel je dat het tijd is voor jouw verhaal? Maar vind je het lastig om de rust en ruimte te vinden om te schrijven?

Trek je dan drie dagen terug in een schrijfhuisje in Marrum. Om te werken aan je verhaal zonder afleiding. Omringd door een rustgevend landschap, inspirerende mensen en alle aandacht voor jou en jouw verhaal. 

Rust, tijd, focus en een ongeremde schrijfflow zodat je uren kunt schrijven. Back to basic in een schrijfhuisje in een buitengewoon mooi natuurgebied: het Noarderleech. Aan de rand van de Waddenzee liggen twee schrijfhuisjes met veel privacy. Hier kun je genieten van de weidsheid, rust en stilte. Een ideale plek om rustig te schrijven en heerlijk uit te waaien. Loslaten, opladen en schrijven. 
Wil je even overleggen? Mail of bel me gerust.

Een online cursus creatief schrijven met persoonlijke begeleiding

Wil je creatiever leren schrijven? Jezelf verrassen met woorden, verhalen en zinnen?
En kun je wel wat hulp gebruiken om te durven en te blijven schrijven?
Dan is mijn online schrijfprogramma Fun, Focus en Flow wat voor jou. Je mailt je verhalen naar mij en daar krijg je van mij feedback, herschrijftips en bemoediging op.

Wil je juist aan de slag met fictie of levensfictie? Dan word je erg blij van mijn online schrijfprogramma Verder met Fictie. In deze cursus ga je interessante en levensechte personages tot leven wekken en aan de slag met hoofdpersonages, bijfiguren en typetjes. Daarnaast ga je dialogen schrijven, leer je over thematiek, motieven, perspectief en het neerzetten van de juiste sfeer.

Wil jij je eigen schrijfstem vinden? Herinneren, fantaseren en observeren maar vooral denken omzetten in doen?

Begin dan met een of beide cursussen met persoonlijke begeleiding van mij.

Wil je even overleggen? Mail of bel me gerust.