Een enthousiast bericht op mijn voicemail. Een vrouwenstem zegt hoe ze heet, hapert, valt stil en begint dan heel snel in het Fries te ratelen. Ze volgt me al een tijd, kreeg mijn naam van meerdere mensen door en na lang twijfelen of het nu het juiste moment is, mijn website weer uitpluizen, mijn reviews, artikelen en blogs lezen, hoopt ze dat ik haar kan helpen om nu toch echt haar verhaal op papier te zetten.

“Ik voel zo sterk dat ik het nu moet doen maar merk dat simpele zaken als beginnen en gewoon doen voor mij het allermoeilijkste zijn.”

Ze is jonger dan ik dacht, als ze een paar dagen later voor mijn deur staat. Ze vertelt over haar idee dat steeds concreter wordt. Hoe ze steeds sterker voelt dat ze dit verhaal met de wereld mag delen. “Maar wanneer moet je weten dat het een soort van roman of toch een zelfhulpboek of autobiografisch verhaal wordt?”

 Ik luister naar haar, naar haar verhaal, waar ze staat, waar ze naartoe wil en waar ze mee worstelt. Als we later afscheid nemen en ik haar tips heb gegeven om de eerste stap te zetten, stapt ze verheugd in haar auto. 

Beter leren schrijven en schrijftechniek

Zelden gaat een aanvraag voor een schrijfcursus of coachingstraject bij mij meteen over de techniek van het schrijven. Iemand wil graag schrijven en dat ook zo goed,  aansprekend en ‘mooi’  mogelijk doen maar er komt altijd een maar.

“Ik heb gevoel voor taal maar heb het in mijn werk altijd als middel ingezet.”

“Schrijven is mijn passie maar kun jij ervoor zorgen dat ik durf te beginnen?

Dat mijn schijfangst mij niet blokkeert?

Dat ik nu daadwerkelijker stappen ga zetten?”

Zo ook met deze vrouw. Het duurt even voordat ze weer in de lucht komt. Toen ik nog niet zolang als schrijfcoach werkte, maakte zo’n radiostilte me ongerust en soms ook onzeker. Inmiddels weet ik dat het erbij hoort.

“Het duurde even, maar daar ben ik dan. Toen ik na ons kennismakingsgesprek naar huis reed, voelde ik me zo blij, geïnspireerd en enthousiast. Dat heb ik nog niet eerder zo gevoeld. Ik realiseerde me dat ik mijn passie heb ontdekt, maar dat die jaren en jaren bedekt lag onder een dikke laag angst. Ik was het echt even kwijt…”

“Ik ben begonnen met elke dag minstens een kwartier schrijven en over het algemeen lukt dit. Lekker. Ik wilde ook beginnen met de scene waar het allemaal mee is begonnen. Maar …. je raadt het al … nog niet gedaan. Ik heb behoefte aan jouw begeleiding en een soort van planning om daadwerkelijk stappen te gaan zetten. Want die dikke laag angst zit er nog wel.”

De angst om te beginnen met schrijven 

We maken een plan de campagne voor de komende maanden waar we onderzoeken wat zij nodig heeft om haar verhaal te vertellen, wat haar tegenhoudt en doorbreken haar blokkades en angst (kan ik dit wel?) met creatieve schrijfopdrachten. 

Tijdens deze maanden ontstaat als vanzelf de vorm die bij haar en haar verhaal past.  Het fundament staat. Eerst het verhaal, de techniek en taal volgen vanzelf.

Worstel jij ook met de eerste stap? Met gewoon beginnen?

En wil je leren hoe je dat doet, kijk dan eens of individuele schrijfcoaching iets voor je is (daar kunnen we eventueel mijn kickstart om te durven en blijven schrijven aan toevoegen). 

“Eerst
het verhaal,
de techniek
en taal
volgen
vanzelf.”

Ingeborg Hoogsteen