Zeven tips om de vonk weer in je verhaal te krijgen. 

Je schrijft al een tijdje minder vaak dan je zou willen. Sterker nog, als je eerlijk bent schrijf je alleen nog boodschappen- en to-do-lijstjes. Van de ochtendpagina’s en het echte schrijven is het al een tijdje niet gekomen. Je houdt jezelf voor dat het komt omdat je het te druk hebt, je huisgenoten je te vaak storen of je te moe bent om na je dagelijkse werkzaamheden verder te schrijven. 

Je had nooit gedacht dat het je zou overkomen. Het begon zo mooi maar het lukt even niet om de draad op te pakken. Om de vonk te voelen die je zolang zo sterk voelde. Het vuur lijkt helemaal uit jou en je verhaal verdwenen. Je inspiratie is op. Je verhaal zit vast. 

Je herinnert je de eerste opwinding toen je ontdekte wat erin je huisde. Welke wijsheden, inzichten en mooie scènes er al schrijvend verschenen. Jouw unieke bron van creativiteit. Ineens begon het allemaal te stromen. Je had geen idee waar het vandaan kwam, maar je stond in brand. Je creëerde karakters, zinnen en paragrafen waarvan je niet wist dat je dat  kon. Het heerlijke gevoel leek op een hevige verliefdheid uit je puberteit.

Je keek met een roze bril naar de woorden, zinnen, verhalen en de eindeloze ideeën die uit je pen vloeiden. Je kon de schrijfflow bijna niet stoppen. De zinnen vlogen het papier op. Je baalde als je iets anders moest gaan doen. Je wilde schrijven. Doorschrijven. Ontdekken hoe het verhaal verder ging. Want dat verhaalidee van jou schreef zich als het ware zelf. Je hoefde alleen te gaan zitten en het alleen op te schrijven. Het voelde fantastisch. Je was tot over je oren op je nieuwe vlam: je eigen creativiteit. Het voelde als een wederzijdse verliefdheid: je creativiteit was ook gek op jou. 

Het was een van de beste gevoelens ter wereld. Je hoopte dat het eeuwig bleef duren. Dat dit gevoel nooit zou stoppen. Tot op een zeker moment er plotseling iets tussen jou en je schrijven komt. Je besluit een schrijfsessie over te slaan, je traject niet te verlengen of een half uur langer te liggen en de ochtendpagina’s te skippen want je hond moet naar de dierenarts, je beste vriendin heeft je nu echt nodig, je moet extra werken of bent al zo moe. 

Wat de reden ook is, het leven lijkt ineens tussendoor te komen. Je dagelijkse leven staat ineens tussen jou en je creativiteit. Je zegt tegen jezelf en anderen dat je het echt weer oppakt zodra je tijd vindt. Meer tijd hebt. Je hond weer beter is, het wat beter met je beste vriendin gaat en zij je minder nodig heeft, je weer minder kan werken of meer energie hebt of je minder gesloopt voelt. 

 Ik ken het. Heb het ook gehad. Maar neem van mij aan: het gaat niet om tijdgebrek. Het gaat om het vinden van tijd. En jezelf schrijftijd te gunnen. 

Zelfs de meest creatieve mensen die ik ken klagen dat het wel lijkt alsof ze nooit álle uren kunnen krijgen die ze nodig hebben om zich zonder druk over te geven aan dromerige, creatieve verkenning. De eisen van de werkelijkheid bonken voortdurend op de deur en storen hen. Toch blijven ze creëren, zelfs als het moeilijk is, niet goed uitkomt en ze er vaak amper iets mee verdienen. Ze blijven creëren omdat ze in vuur en vlam raken. 

Elizabeth Gilbert in Big Magic

Je kunt jezelf wijsmaken dat je bent gestopt met schrijven omdat je echt geen tijd hebt. Je kunt weglopen voor je roeping, voor je verlangens, voor je creativiteit.

Maar je kunt ook tijd maken. Zodat je de komende jaren geen spijt of liefdesverdriet krijgt omdat je dat heerlijke gevoel nooit meer zult ervaren. Zorg dat je blijft schrijven. Zelfs als de eerste opwinding weer wegvloeit.

Ga de relatie aan met je schrijfproject en zorg dat je dat boek of levensverhaal schrijft dat je wilt schrijven. Dat je voelt dat je moet schrijven.

Maak een paar keer per week minimaal een half uur vrij om te schrijven. En als de vlam dooft of dreigt uit te gaan, zoek dan een manier om de vonk aan te wakkeren.
Hoe je dat op een leuke manier kunt doen, lees je in de zeven tips hieronder. 

Zeven tips om de vlam weer in je verhaal te krijgen 

# 1. Stel het niet te lang uit.

 Zoals elke relatie kun je het je niet veroorloven om het te lang te verwaarlozen, anders zal het je ontglippen. Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het zal zijn om er weer in te komen. Herinner jezelf eraan dat vandaag de beste dag is om weer te beginnen met schrijven.

# 2. Schrijf je naam in sierletters met kalligrafie

Schrijven is méér dan alleen een manier om gedachten en ideeën over te brengen. Schrijf je naam eens op een mooi vel papier. Laat je pen met grote sierlijke letters of met kalligrafie over het papier bewegen. Door iets te doen dat niets te maken heeft met je verhaal, kan je een nieuw gevoel van verwondering en opwinding ervaren dat je kunt gebruiken voor je verhaal. 

# 3. Neem je schrijfoefening mee op een date

Ga eens schrijven op een onbekende locatie. Dit kan de waarnemer in je wakker maken en ervoor zorgen dat je je opnieuw verbindt met je schrijfstem door de eerste indrukken te beschrijven. Schrijf gewoon in een park in de buurt. In de trein naar het werk. Het cafe. Kijk rond en observeer. Schrijf op wat je ziet, voelt, ruikt en hoort. Noteer fragmenten van dialogen, beschrijf de gezichten van mensen, hun lichaamstaal en wat ze dragen. Gebruik je zintuigen bij het schrijven. Deze tip helpt goed als je merkt dat je schrijven wat roestig is geworden.

# 4. Houd een week lang een dagboek bij 

Journaling traint de schrijfspier. Doe een simpele brein- en pijndump. Schrijf alles op wat je dwars zit, waar je over piekert, waar je vanaf wilt of over wat het ook is dat je afleidt en bezighoudt. Schrijf ook waarom je graag schrijft. Herinner jezelf aan het plezier dat schrijven je geeft. Trechter je waarom naar je wat. Waarover gaat je verhaal? Maak daar een eenvoudige mindmap of brainstorm van en hang die boven je favoriete schrijfplek.

# 5. Zet de timer en schrijf door tot het tringeltje gaat

Stel een timer in en schrijf net zolang door tot je alarm afgaat. Haal je pen niet van de pagina of je vingers van het toetsenbord. Blijf de pen over het papier bewegen, ook als je niet weet wat je wilt schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft. Als je maar schrijft. Het gaat erom routine op te bouwen en weer in de flow te komen. Dit is de gemakkelijkste manier om de weerstand te doorbreken.

#6. Lees een fragment of hoofdstuk van een schrijver die je inspireert

Deze tip werkt altijd bij mij. Als ik even vastzit of niet weet hoe mijn verhaal verder gaat, pak ik een boek van een van mijn favoriete schrijvers en begin te lezen. De woorden zijn er allemaal, geschreven door iemand anders, met een stem die klinkt alsof ik het geschreven zou kunnen hebben. Alleen is dat niet zo. Voordat ik het weet, heb ik mijn eigen schrijfwerk weer opgepakt en ben ik weer lekker aan het schrijven. 

#7. Word lid van een schrijversgroep

Wil je inspiratie, creatie en schrijfplezier? Dan kun je meedoen met een cursus, workshop of schrijfgroep. Met elkaar schrijven en je verhalen delen, inspireert, motiveert en activeert. Zien schrijven, doet schrijven. Je verhalen met elkaar delen is niet alleen fijn, je leert er ook veel van. Net als je verhaal hardop voorlezen of in een online groep delen.
Als je geen schrijversgroep bij jou in de buurt kunt vinden, of als je het te druk hebt om een workshop of cursus te volgen, word dan lid van een online groep. De Online Schrijf Community van Ingeborg is mijn ondersteunende en inspirerende community van schrijvers uit Nederland. We horen en lezen graag nieuwe schrijvers en hun unieke schrijfstemmen.

Ontvlam meteen je schrijfvuur 


Uiteindelijk draait het allemaal om durven en doen. Om elke dag aandacht te geven aan je verhaal en jezelf door te schrijven.

Wil je meteen aan de slag met schrijven? Maar weet je niet waar je moet beginnen?
Vraag dan hieronder mijn gratis werkboek Ontvlam je schrijfvuur aan en start meteen.