Scrollen, scrollen en nog meer uitstelgedrag.

Je wilt graag aan je verhaal werken, meedoen aan een schrijfwedstrijd of misschien zelfs je boek afmaken. Zodra je tijd maakt om te gaan schrijven, merk je dat je van alles wilt doen behalve schrijven. Je kunt je er maar niet toe zetten.

Nog even je Whatsapp checken of  toch Instagram nóg maar een keer openen. Eerst je ramen lappen want die zijn te smerig, dat leidt af en moet eerst. En dan ook de stapel papier uitzoeken. En wanneer je je realiseert dat je nog steeds niet geschreven hebt, bedenk je dat je je beste vriendin al zo lang niet gebeld hebt. Dat moet eerst maar even.

Weer een dag niet geschreven 

Voor je het weet is er weer een niets-geschreven-dag voorbij gegaan. En morgen heb je andere verplichtingen, dus wordt het ook niks. Herkenbaar? Tijd om er wat aan te doen!

Het vertonen van dit uitstelgedrag of schrijfontwijkend gedrag (ook wel ‘soggen’ genoemd) kan heel erg frustrerend zijn.

Je verhaal komt geen steek verder en je voelt je schuldig als je iets anders aan het doen bent. Gelukkig zijn er een hoop handige trucs die dit uitstelgedrag of schrijfontwijkend gedrag kunnen voorkomen.

Ik heb ze hieronder voor je op een rij gezet.

Schrijfontwijkend gedrag

Schrijfontwijkend gedrag wordt ook wel sog genoemd en iemand die schrijfontwijkend gedrag vertoond is een sogger, of is aan het soggen. De term soggen komt oorspronkelijk uit de studentenhoek. Daarmee wordt een student bedoeld die eigenlijk hard moet leren voor zijn tentamens, maar dat blijft uitstellen. En dus studieontwijkend gedrag vertoont.

Dit principe blijkt voor alles te werken wat je moet doen, maar waarvoor je andere klusjes bedenkt om het te ontwijken. Zo zou je ook kunnen woggen (werkontwijkend gedrag; vindt je baas meestal niet zo leuk) of hoggen (huishoudontwijkend gedrag).

Hoewel vreemd genoeg, blijkt het huishouden één van de meest gedane klusjes te zijn bij het ontwijken van het schrijven, de studie of het werk…

Kun jij nog een leuke term verzinnen? Laat het me weten. Vind ik leuk!

Ik ben (helaas) ervaringsdeskundige

Helaas ben ik best wel goed in schrijfontwijkend gedrag (ik zit niet voor niets nu deze blog te schrijven terwijl ik eigenlijk aan mijn boek verder zou gaan…), dus ik weet er alles van.

Ik zou je kunnen vertellen hoe je het beste kunt soggen, wat goede en nuttige klussen zijn en hoe je verder semi-belangrijkere dingen kunt doen dan schrijven.

Maar ik wil graag de liefde voor schrijven doorgeven en weet hoe fijn het voelt om toch je verhaal, boek of hoofdstuk te schrijven. Beter af dan perfect, zeg ik altijd.

Ook weet ik hoe vervelend het voelt als je dus uiteindelijk niet dat geschreven hebt wat je je voorgenomen had. En dus jezelf voor de gek houdt. 

Daarom geef ik je vijf tips om te stoppen met soggen. 

5 tips om jezelf weer aan het schrijven te krijgen en schrijfontwijkend gedrag te tackelen

.#1 Schrijf concreet op wat je wilt gaan doen

Hoe helderder jij hebt wat je wilt gaan doen, hoe makkelijker je ermee aan de slag gaat. Je kunt dat met de SMART-methode doen. Dan formuleer je je doelen niet alleen concreet maar ook Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. 

Door het op deze manier te doen, is de kans groter dat je jouw doelen binnen de deadline of gestelde termijn bereikt. 

Dit werkt beter dan dat je eerst na moet denken of moet uitzoeken wat je nu precies wilt gaan doen. Dat geeft ruimte om andere dingen te doen zoals research op google. Of youtuben/tiktokken/instagrammen. Daarmee verspil je zoveel tijd dat er weinig tijd overblijft om te schrijven.  

Dus plan schrijftijd in en schrijf daarbij concreet op wat je wilt gaan doen, hoeveel pagina’s, woorden of minuten je wilt schrijven. Zorg ervoor dat het een realistisch en acceptabel doel is: het moet te doen zijn in de tijd die je ervoor vrijhoudt. 

Bijvoorbeeld: 
dinsdagavond blz. 35 t/m 40 schrijven.
woensdag 250 woorden aan hoofdstuk 3 schrijven. 

.#2 Besef dat jij verantwoordelijk bent voor jezelf

Als jij jezelf niet aan het schrijven zet, zal niemand dat doen. Tenzij je schrijft voor een opdrachtgever met een deadline, of dat je al een boekcontract bij een uitgeverij hebt en waar moet maken waar je voor getekend hebt, heb je geen echte stok achter de deur.

De tijd dat een docent of een van je ouders controleren wat je hebt gedaan, is waarschijnlijk ook voor jou voorbij. Jij bent zelf verantwoordelijk voor wat je wel of niet doet. Ga het dus gewoon doen. Dat scheelt heel wat stress en levert veel meer voldoening op. 

Merk je dat je het lastig vindt? Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Tijdens individuele schrijftrajecten sta ik tijdens het schrijf- en herschrijfproces naast en achter je.Wil jij ontdekken of dit wat voor je is en hoe het voelt om met mij samen te werken? Neem dan contact met me op. 

Samen onderzoeken we wat je nodig hebt om jouw verhaal te vertellen. Op basis van dit gesprek maak ik een training op maat voor jou.  Samen hakken we jouw verhaal op in hapklare brokken en spreken deadlines af.

Dat werkt als een stok achter de deur en zorgt ervoor dat jouw verhaal er ook echt komt. 

.#3 Stel deadlines

Deadlines werken namelijk heel goed, maar spreek wel met jezelf af dat het een harde deadline is. En houd je eraan!

Doe je dat niet, dan schuilt het gevaar dat je de deadline verschuift en daarmee het uitstellen van het schrijven de ruimte geeft.

Of dat je gaat soggen. Voor je het weet is er weer een niets-geschreven-dag voorbij gegaan. En morgen heb je andere verplichtingen, dus wordt het ook niks.
Herkenbaar? Tijd om er wat aan te doen!

Probeer acties of beloningen aan je deadline te koppelen.

Het moet op die datum af zijn want:

  • dan is het af voor het weekendje Zandvoort en hoef ik daar helemaal niks
  • kan het op datum X naar de uitgeverij
  • kan ik beginnen aan het volgende verhaal dat ik in mijn hoofd heb, etc.

.#4. Bedenk dat je achteraf spijt hebt dat je niet hebt geschreven

Een van de redenen waarom soggen niet goed voor je is, is omdat je achteraf altijd baalt van de tijd die je verspild hebt. Ik ken niemand die zegt: zo fijn dat ik de afgelopen weken honderden andere dingen heb gedaan in plaats van mijn boek afmaken.

Daar komt bij dat schrijfontwijkend gedrag dus heel veel stress geeft. Want het lijkt misschien wel alsof je lekker ontspannen filmpjes zit te kijken, maar in je achterhoofd ben je toch telkens bezig met wat je zou moeten doen en dat je het niet gedaan hebt.

Door meteen te gaan doen wat je je voorgenomen hebt, zorg je er niet alleen voor dat je je doel behaalt, ook ga je met een voldaan en tevreden gevoel de dag verder in. Win-win dus.

.#5. Hou een beloning in het vooruitzicht

Door te weten dat je na het schrijven dat YouTube-filmpje mag gaan kijken, je koeien op HayDay mag voeren, een boek mag gaan lezen, een cake gaat bakken of op Instagram mag scrollen, zorg je voor een extra motivatie.

Eerst schrijven en dan…

De truc is om de beloningen zo goed te laten werken, dat je graag weer gaat schrijven, omdat je weet dat je daarna die beloning krijgt.

Onze hersenen hebben een voorkeur voor beloningen die zich onmiddellijk voordoen.

Helaas is het schrijven van een lang verhaal of boek niet op deze manier opgebouwd.  
We vermijden het, omdat we niet direct resultaat zien.

Om dit tegen te gaan, verdeel je een grote klus in kleine, behapbare delen.  En beloon je jezelf bij het behalen van elk deelstuk dat je kunt afvinken.  Je werk in kleinere stappen verdelen, dus.

Sommige schrijvers genieten van een blokje chocolade, anderen hebben een aflevering van hun favoriete serie nodig.

Vind uit wat je leuk vindt en trakteer jezelf een beetje elke keer als je een subdoel hebt bereikt. 

.#6. Bouw motivatie door elke dag een beetje te doen

De enige manier om nachtmerries en stress van last-minute inspanningen te vermijden, is door je werk over een langere periode te verspreiden. Door klein te beginnen (bijvoorbeeld een alinea per dag), zul je je sneller gemotiveerd voelen om door te werken naarmate je je verhaal  ziet ontwikkelen.

En helaas: je zult er morgen ook niet spontaan zin in krijgen.

Het is beter om de weerstand  nu te overwinnen door meteen vandaag te beginnen.
Je zult merken dat het minder erg zal zijn dan je nu verwacht.

Sterker nog, veel schrijvers merken dat wanneer ze accepteren dat ze niet gemotiveerd moeten zijn, het steeds makkelijker wordt en hun uitstelgedrag geleidelijk vermindert.

Door elke dag aan je verhaal te schrijven, zal je schrijfplezier toenemen en je weerstand om te beginnen echt langzaam maar zeker afnemen. 

.#7 Vind regelmatig inspiratie

Na het lezen van dit blog hoop ik dat je niet anders kunt dan beginnen met dat verhaal dat je telkens uitstelt.

Weet dat het schrijfontwijkend gedrag zo weer de kop op kan steken. Vooral als je even niet weet hoe het verhaal verder gaat, je innerlijke criticus begint te mekkeren of de drive even ver te zoeken is. 

Zoek daarom manieren om jezelf gemotiveerd te houden. Lees blogs zoals deze, hang inspirerende citaten boven je bureau, of zoek medeschrijvers die net als jij hun doelen willen behalen.

Wil je aandacht voor jouw verhaal, gemotiveerd aan de slag en heb je daar tijd en geld voor over? Dan is een intensief en persoonlijk schrijftraject misschien wat voor jou.

 Ik ben een schrijfcoach met oprechte aandacht voor jou en jouw verhaal. Ik inspireer, motiveer en activeer ambitieuze schrijvers om hun verhaal woorden te geven. 

Benieuwd of dit wat voor je is en hoe het voelt om met mij samen te werken?
Neem dan contact met me op, stuur een e-mail naar ingeborg@bureautwirrewyn.nl of bel/app naar 0620016410. 

Ook interessante schrijfworkshops volgen, lezingen van schrijvers bezoeken en een schrijfcursus doen kan je inspireren en motiveren. Misschien zijn er binnenkort wel fijne schrijfevenementen gepland waar jij blij en geïnspireerd door raakt.