Boeken over schrijven zijn niet alleen leuk en interessant om te lezen. Ze maken je ook een betere schrijver. Schrijfboeken zorgen ervoor dat jij je verhaal goed op papier krijgt, je beter leert schrijven en er meer plezier in krijgt. Je krijgt tips en trics en krijgt nieuwe inzichten. Zelf lees ik heel graag boeken over creatief schrijven, roman schrijven, opheffen van schrijfblokkades en over levensechte dialogen, de beste verhaalopbouw, geliefde personages en spanningsbogen. In dit blog in willekeurige volgorde mijn 7 favoriete boeken voor schrijvers.

1. Schrijven vanuit je hart, de kunst van creatief schrijven
Dit vind ik een echte klassieker voor schrijvers! Volgens Natalie Goldberg kan iedereen schrijven, waar je ook woont, wie je ook bent, tot welke groep je ook hoort. En daar ben ik het enorm mee eens. Dit veelgeprezen boek is een gepassioneerde oproep om zo intens mogelijk te schrijven vanuit je essentie. Het boek is opgebouwd uit 64 hoofdstukjes van hooguit drie pagina’s, waarin een advies wordt uitgewerkt. Deze stimuleren om je dromen waar te maken: schrijven alsof je leven ervan afhangt. 

2. ZIN, lust in je leven door schrijven
Dit boek inspireert mij van begin tot eind. Waarschijnlijk heb je net als ik het grootste gedeelte van je leven geleerd hoe je móét schrijven en niet hoe je kán schrijven. Hierdoor heb je afgeleerd om zomaar wat te schrijven. Eerlijk en ongenuanceerd te schrijven wat er als eerste in je opkomt. Geertje Couwenbergh beschrijft op inspirerende wijze dat je alleen een pen, papier, je huid en je haar nodig hebt om te schrijven en zin te krijgen in dit “waanzinnige en soms onzinnige” leven.

3. The Artist’s Way
Door dit boek vond ik mijn eigen schrijfinspiratie weer. Net als veel mensen was ik mijn creativiteit kwijtgeraakt. Ik wilde zo graag verhalen schrijven en zat mezelf in de weg. Toen las ik dit boek en leerde ik hoe ik negatieve gevoelens van angst, jaloezie, schuld en de druk van een behoorlijk actieve innerlijke criticus kon omvormen tot positieve gevoelens van kracht, hoop en veiligheid.
Julia Cameron beschrijft in dit werkboek een praktische methode om in twaalf weken verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen. En deze methode werkt!

4. Durf te schrijven
Carry Slee, een van de bekendste auteurs van Nederland, loodst je met aansprekende opdrachten en grappige anekdotes over haar eigen schrijfervaringen door het schrijfproces heen. Als je dit leest, wil je meteen aan de slag met je eigen verhaal. Inspirerend, leerzaam en alles over dialogen, karakters, couleur locale, verhaallijnen, cliffhangers en schrijven voor verschillende doelgroepen.

5. Schrijven kreng!
Dit boek kreeg ik als cadeautje van mijn collega-docenten Nederlands toen ik opkrabbelde na mijn gebroken rug. Zij wisten dat ik zo van schrijven houd maar dat iets me tegenhield. Dit boek is voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperde cursor. Een hilarisch boek waarin Lisette Jonkman haar schrijfgeheimen, schrijftechnieken en haar manieren om inspiratie te forceren deelt.

6. Zo schrijf je een verdomd goede roman
Dit boek is zeldzaam en niet voor niets. James N. Frey doceert Creatief Schrijven aan de University of California. Hij geeft in dit boek een stoomcursus in de basistechnieken van het verhalen schrijven. Frey schrijft in een heldere, verfrissende stijl waardoor het zowel geschikt is voor beginnende als professionele auteurs die een roman willen schrijven die de aandacht van de lezer van begin tot eind vasthoudt.

7. Je leven schrijven, een meditatieve weg tot zelfkennis
Hét vervolg op The Artist’s Way. Als je inspiratie nodig hebt bij het schrijven is dit een absolute aanrader. Ik las het boek via de bibliotheek en heb het daarna meteen zelf gekocht omdat het heerlijk wegleest en ik er veel aan heb. De vele oefeningen zijn eenvoudig: het kan niet misgaan.

Wat is jouw favoriete boek voor schrijvers? Laat het me weten!

Oh ja: De links in deze blog zijn affiliate links naar Bol.com. Als jij via deze links één van de boeken koopt, krijg ik een klein bedrag van Bol.com omdat ik doorlink naar deze winkel. Jij betaalt daarvoor niets extra.