Tools voor creatief schrijven zijn niet alleen leuk om te zien of te kopen. Ze zorgen er ook voor dat je beter en gefocust schrijft. Zelf ben ik stiekem een enorme liefhebber van schrijfgadgets en ik merk dat deze mij helpen. In dit blog in willekeurige volgorde mijn 7 favoriete tools voor schrijvers.

De Freewriter
Dit is een ouderwetse typemachine in een nieuwerwets jasje. Dit moderne schrijfapparaat staat hierboven op de foto en is echt een van mijn favorieten om in de schrijfflow te komen. Na het schrijven wordt je tekst opgeslagen in je digitale postbus, Google Drive of Dropbox. De Freewriter werd in 2014 gelanceerd met een serieuze missie: schrijven zonder digitale afleidingen als binnenkomende e-mails, apps en internet. Ik bestelde dit apparaat op aanraden van een bevriende schrijver die laaiend enthousiast was. Ook ik ben fan. Naast het schrijven met pen en papier schrijf ik graag met dit apparaat om mijn schrijfdoelen zonder afleiding te halen. De Freewriter is genoemd naar freewriten, wat eigenlijk vrij schrijven betekent. Het is een schrijftechniek die iedereen kan toepassen en ervoor zorgt dat je je onderbewuste laat spreken.

Koptelefoon met Noise Cancelling
Deze koptelefoon heb ik vaak op als ik aan het schrijven ben. De noise cancelling zorgt ervoor dat ik niet word gestoord door geluiden uit de omgeving en tegelijk kan genieten van schrijfopwekkende muziek. Deze hoofdtelefoon van JBL Tune kocht ik ruim een jaar geleden en doet het nog perfect. Hij laadt in twee uur volledig op. Je kunt er dan 15 uur draadloos muziek op afspelen terwijl alle ruis wordt onderdrukt.

Stappenteller: de Fitbit Charge 4
Als je veel schrijft, zit je ook veel stil. Wandelen is een goede manier om je gedachten de vrije loop te laten gaan, nieuwe energie en ideeën op te doen. Daarnaast is voldoende beweging onderdeel van een gezonde leefstijl. Ik houd mijn stappen, actieve minuten en verschillende sportactiviteiten bij op mijn Fitbit, die er als een mooi horloge uitziet. Deze Charge 4 heeft een ingebouwde GPS, is waterbestendig tot 50 meter, meet je slaap en je kunt ermee betalen en Spotify mee bedienen. Na mijn eerste schrijfweek in Frankrijk, kochten meerdere schrijvers er eentje. Met hen doe ik bijna elke week een wandelchallenge. Wie de meeste stappen zet, wint en krijgt een leuke badge in de Fitbit-app.

Zandlopers van 1 t/m 30 minuten
Tijdens mijn schrijfworkshops en mijn eigen schrijfsessie pak ik een van deze zes zandlopers. Ook ideaal om te timen hoelang je je tanden poetst of hoelang je kind nog mag gamen. Ik gebruik deze om zonder irritante piepjes mezelf en anderen gefocust te laten schrijven. De gekleurde zandlopers laten zien hoeveel tijd er nog is. Deze set is gemaakt van glas en gekleurde korrel van zeekristallen. Als ik ze niet gebruik, staan ze ook leuk op mijn schrijftafel.

Mobiele fotoprinter
Met de Zoemini print ik direct een fotosticker vanaf mijn mobiele telefoon, Social Media of de cloud. Ik gebruik die foto’s voor mijn bullet journal. Daar plak ik ze in en schrijf er een verhaal bij. Je koopt naast dit apparaat speciaal fotopapier, dat is best prijzig maar ik vind het het waard omdat ik zo meer doe met mijn foto’s die anders alleen op mijn telefoon blijven staan of op Social Media worden geplaatst.
Liever een mobiele printer met camera? Dan kun je beter de Zoemini C of S kiezen. Dat is een printertje met een ingebouwde camera.

Laptopstandaard
Als ik veel op mijn laptop werk, merk ik dat ik last van mijn schouders en nek krijg. Met deze aluminium laptopstandaard krijg je automatisch een betere zithouding. Daarnaast is deze standaard makkelijk in elkaar te zetten en is het geschikt voor laptops van meerdere afmetingen.

Spel voor verhalen
Als ik inspiratie nodig heb voor een verhaal, maak ik gebruik van Rory’s Story Cubes. Dit zijn dobbelstenen met daarop afbeeldingen of pictogrammen. Er zijn meerdere varianten en ik heb ze bijna allemaal. Ideaal om je creativiteit aan te spreken, maar ook zijn ze fijn om verhalen voor onderweg te verzinnen, als ijsbrekers of verhaaltjes voor het slapengaan te gebruiken.

Deze artikelen bevatten een affilliate link. Je betaalt niets extra, maar ik krijg een kleine vergoeding omdat ik naar deze artikelen link.