Wil je schrijven maar is je hoofd gevuld met watten, gedachten, frustraties en angst?

Twijfel je veel?

Of weet je niet goed wat je wilt?

Blijf je in je hoofd zitten en doe je daarom niet wat je eigenlijk zou willen doen?

Dan kan ik je het schrijven van ochtendpagina’s aanraden.

 

Benodigdheden:

  • een pen
  • drie velletjes papier (of twee als je ook op de achterkant van een pagina schrijft)
  • en een moment voor jezelf om ’s ochtends in alle rust en stilte te schrijven.

Wat zijn morning pages?

De ochtendpagina’s zijn drie pagina’s die je vol schrijft met wat er in je opkomt.  Drie pagina’s loop je als het ware leeg op papier. 

Officieel schrijf je deze pagina’s meteen na het ontwaken. Vele mensen zetten hun wekker speciaal een half uur eerder dan normaal om alle tijd voor dit schrijfritueel te nemen. Hoe dan ook: voor de lunch moeten de drie blaadjes gevuld zijn met woorden.

Het mooie is: je kunt deze pagina’s niet fout doen. Niet verknallen. Niet op de verkeerde manier doen. Onmogelijk, want: 

Wat je ook schrijft,
waar je ook over schrijft,
hoe erg je ook klaagt,
zeurt of onsamenhangend aan het formuleren bent:
alles is goed.

Deze ochtendkronkels zijn namelijk niet als literatuur of kunst bedoeld.

Ook niet als schrijven van eventueel bruikbare stukken tekst of verhalen.

Het is bedoeld om je gedachten op papier te laten waaien. Op te schrijven wat er in je leeft, wat er in jou omgaat door je hand over het papier te laten bewegen. Meer niet.

Als schrijfcoach en docent ken ik heel veel schrijfmethodes en schrijftechnieken
maar het schrijven van de ochtendpagina’s is een van de meest effectieve en waardevolle schrijfoefeningen die ik ken.

Cursisten en coachees zuchten vaak als ik deze term introduceer. Hun ogen worden groot en ik zie ze denken: Moet dat echt? Vooral het stukje óchtend zorgt meteen voor een frons.

Zijn ze eenmaal aan de ochtendkronkels begonnen, dan zweren ze erbij. Stuk voor stuk zeggen ze dat deze pagina’s ze heel veel hebben gebracht en nog steeds brengen. 

Ook al kun je dus niks fout doen, er zijn wel een paar regels: 

  • je schrijft tot er drie pagina’s vol zijn
  • je schrijft elke dag
  • je slaat geen keer over en
  • je beknibbelt niet op het aantal pagina’s: drie stuks  
  • niemand anders dan jij mag je ochtendpagina’s lezen
  • lees ze zelf ook niet meteen terug of pas na minstens acht weken
  • stop de losse pagina’s ze in een doos, envelop, map of verbrand ze
  • schrijf je in een schrift, verstop die dan voor anderen.

Waarom zijn de ochtendpagina’s zo populair?

Julia Cameron introduceerde halverwege de jaren negentig de morning pages en werkte dit concept uit in haar boek The Artist’s Way . Sindsdien starten heel veel mensen over de hele wereld hun dag met het schrijven van drie pagina’s, omgerekend zo’n 750 woorden. 

Cameron werkte jarenlang in Hollywood als regisseur en (scenario)schrijver en ontdekte bij toeval dat ochtendpagina’s creatieve blokkades laten verdwijnen. Veel mensen zijn volgens haar geblokkeerd omdat we de neiging hebben onszelf genadeloos te bekritiseren.

We doen nooit genoeg, vinden we zelf

en wat we doen, is nooit goed genoeg in onze ogen. 

 

We gaan ten onder aan onze innerlijke criticus, onze verinnerlijkte perfectionist, die Cameron de Censor noemt. De Censor bestookt ons de hele dag met een constante stroom aan ondermijnende en blokkerende opmerkingen. 

Deze pagina’s zijn dus al bijna dertig jaar oud, maar nog steeds zijn de ochtendpagina’s uitermate populair onder iedereen die vrijer en creatiever wil leven.

En dat worden er steeds meer. Juist nu. 

Mensen die vastlopen in onze maatschappij waar presteren, leren, werken, geld verdienen belangrijker lijkt dan doen waar je blij van wordt.

Cameron gelooft dat de mens van nature creatief is en dat je door onder meer het schrijven van ochtendpagina’s creatieve krachten losmaakt waardoor de inspiratie weer door je vingers gaat stromen. Dit geldt niet alleen voor schrijvers, ook heeft zij pottenbakkers, fotografen, dansers, acteurs, schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars aangezet om aan hun creativiteit te werken.

Toen ik ruim tien jaar geleden begon met het schrijven van morning pages, merkte ik al na een paar dagen verschil. Per persoon kunnen de effecten verschillen maar over het algemeen zeggen beoefenaars van de ochtendpagina’s dat ze er rustiger, wijzer en bewuster van worden.

Dat ze er zelfs ’s avonds al naar uit kijken. Ook al betekent dat dat ze minder lang kunnen slapen. Moeilijk voor te stellen misschien maar het is zoals Cameron in haar boek The Artist’s Way schrijft: 

“Ochtendpagina’s brengen ons naar de overkant van onze angst, onze negativiteit en bovenal voorbij onze Censor.

Buiten het bereik van onze Censor vinden we ons eigen rustige centrum, de plek waar we de stille, kleine stem horen die
tegelijkertijd
de stem van onze schepper
en onze eigen stem is.”

Julia Cameron

Waarom schrijf je de ochtendpagina’s zo vroeg?

Door meteen na het wakker worden te schrijven, heb je nog geen externe ruis in je hoofd. Alleen je eigen gedachten, angsten, verwachtingen en overtuigingen. Die helemaal uit jezelf komen en niet van buitenaf zijn beïnvloed door gesprekken met huisgenoten, het luisteren naar een radioprogramma of het kijken van het nieuws of een televisieprogramma. 

Door op te schrijven wat er na een nacht slapen in je opkomt, leer je jezelf beter kennen, accepteren en ook waarderen.

Je creëert overzicht, ruimte en rust in je hoofd door je binnenwereld of je eigen rustige centrum op dit vroege tijdstip te verkennen. 

De drie pagina’s zijn vaak onsamenhangend, negatief, vol zelfbeklag, herhalend, kinderachtig, hoogdravend, boos, nietszeggend, vreemd of lief. 

Al die klagerige en kleinzielige dingen die je opschrijft: het gepieker over je baan, de was, het rare geluid in je auto, de rekeningen die maar blijven binnenkomen, de vreemde blik van je moeder – al die gedachten zwerven in je hoofd en komen tussen jou en je creativiteit in te staan. Door ze op te schrijven, zijn ze uit je systeem. Weg. Opgeruimd. 

Wat leveren ochtendpagina’s je op? 

De ochtendpagina’s werken als een soort meditatie die je inzicht geeft en je leven helpt te verbeteren. Als je een langere periode ochtendpagina’s schrijft, kun je ontdekken dat:  

  • Je stress zal verminderen
  • Je contact met je innerlijke creatieve bron maakt 
  • Je veel creatieve ingevingen krijgt 
  • Je heelheid, juistheid en kracht ervaart
  • Je je eigen identiteit ontdekt 
  • Je in contact met je innerlijke kracht komt
  • Je je binnenste in kaart brengt 
  • Je pagina’s je naar oplossingen leiden die je nooit had durven dromen.

Hoe dat kan? Het is onmogelijk om dagen, weken, maanden morning pages te schrijven zonder je innerlijke kracht te ontdekken.

“Het is heel lastig om ochtend na ochtend, maand na maand, te klagen over een bepaalde situatie zonder tot constructief handelen te worden ‘verleid.’ De pagina’s leiden ons uit uit de wanhoop naar oplossingen die we nooit hadden durven dromen. Als ik vastzit in een pijnlijke situatie of probleem dat ik niet denk aan te kunnen, keer ik terug tot de pagina’s en vraag om leiding. Heel vaak, als ik het advies gewoon volg, blijkt het precies het juiste advies te zijn – veel juister dan wel ander advies had kunnen zijn.”

Julia Cameron

Benieuwd of ochtendpagina’s jou ook kunnen helpen om je creativiteit een boost te geven?
Maar vind je het lastig om hiermee te beginnen?

Dan help ik je graag om van jouw ochtendpagina’s-experiment een succes te maken. Mail me gerust op ingeborg@bureautwirrewyn.nl of stuur een app naar 06-20016410.