Waarom is schrijven met de hand beter dan op een toetsenbord of scherm? Ik ben fan van schrijven met fijne pennen in mooie opschrijfboekjes. Cursisten weten waarom ik ze graag met pen en papier aan het werk zet. Er zijn heel veel voordelen van deze manier van schrijven bekend die zelfs wetenschappelijk zijn bewezen. Hieronder lees je vijf van mijn favoriete voordelen van schrijven met de hand.

Schrijven gebeurt nu vaak op een toetsenbord of op het scherm van je mobiele telefoon. Eigenlijk best jammer want schrijven met de hand is niet alleen goed voor de fijne en grove motoriek, ook is schrijven met de hand goed voor de creativiteit.

Je hebt geen online afleiding
Als je in een boek of schrift schrijft, komen er geen mailtjes of appjes tussendoor. Voorkom online afleiding en sluit je met een lekker schrijvende pen, papier en je eigen gedachten even helemaal af. Zorg ervoor dat je telefoon en laptop buiten handbereik liggen. Dat geeft rust en focus.

Verbinding met je hart.
Schrijven is iets fysieks dat wordt beïnvloed door het materiaal waar je mee schrijft. Door te schrijven met een pen kun je makkelijker vanuit je hart schrijven. Je hand is nauw verbonden met je hart waardoor je anders schrijft dan als je je verhaal op een laptop of computer schrijft.

Schrijven met de hand activeert drie verschillende delen van het brein. 
Als je een verhaal typt op de computer, activeer je één deel van je brein. Door met je hand te schrijven, activeer je drie verschillende delen van je brein. Je hersenen gaan door het schrijven met een pen vele verbindingen aan. Dat is ook de reden dat het schrijven een grote impact heeft op de ontwikkeling van de fijne en grovere motoriek. Daarnaast heeft deze manier van schrijven ook een positief effect op je gevoelens en gedachten.

Gemakkelijker in de flow
Door de beweging die je pen maakt en de kracht die je tijdens het schrijven zet, werkt schrijven met de hand als een soort meditatie. Hierdoor kom je makkelijker in een heerlijke schrijfflow.

Schrijven creërt structuur
Heb je een chaotische dag gehad en is je hoofd helemaal vol? Pak pen en papier en schrijf je zorgen, problemen en hersenspinsels van je af. Opschrijven geeft structuur en problemen lijken daarna vaak ineens minder erg. Door je shit letterlijk van je af te schrijven, hef je blokkades op en ontdek je nieuwe mogelijkheden.

Meer weten? Op Schrijven Online staat een artikel met feiten over schrijven en het brein.

Schrijven met de hand verbindt je hart en activeert je brein. Daarom ben ik fan!