Vijf dingen die je kunt doen als je
niet weet waarover je wilt schrijven 

Je wilt graag meer doen met schrijven. Maar weet niet hoe. Je probeert te beginnen met een verhaal. Al weet je nog niet waarover dat moet gaan. Dat komt vast vanzelf.  Je staart naar je knipperende cursor. Haalt nog maar een keer koffie. Gaat weer voor je computerscherm zitten, klaar om te schrijven. Je legt je vingers op het toetsenbord, klaar om te typen. Maar het onderwerp popt nog steeds niet op in je gedachten. Je vertrouwt erop dat een idee uiteindelijk zal verschijnen, omdat dat meestal het geval is.

Je kijkt op de klok. Het duurt nu wel lang. Na vijf, tien, vijftien minuten – weet je het niet meer. Je blijft naar het witte scherm staren en wordt met de minuut ongeduldiger. Je pakt je telefoon. Je opent TikTok, Instagram of Facebook en begint te scrollen. Misschien vind je daar de inspiratie die je zoekt. Een half uur later ben je nog gefrustreerder dan je al was. Misschien is vandaag niet de beste dag om een verhaal te schrijven. Je klapt je laptop iets harder dicht dan de bedoeling was, je staat op en

Komt dit je bekend voor? Dan ben je niet de enige. Veel schrijvers kennen dit scenario. Vaak wordt deze beginfase van het schrijven aangezien voor een schrijfblokkade maar laat me dat misverstand meteen maar uit de wereld helpen: dit is geen writer’s block.  

Je kunt het gevoel hebben dat de creativiteit of inspiratie niet op gang komt, dat iets in jou steigert of blokkeert maar het is veel te vroeg om dit een schrijfblokkade te noemen. Het heeft te maken met de brainstormfase. Het is meer dat je niet op een goed idee kunt komen om over te schrijven.

Dat komt veel voor.

Het is zelfs een van de meest voorkomende vragen die schrijvers aan mij of zichzelf stellen. 

“Waar moet ik over schrijven?”

<img src=“starten naar een wit scherm.jpg” alt="Een vrouw staart naar de knipperende cursor op haar beeldscherm">

“Hoe kom ik op ideeën?”

Wat je ook gaat doen, blijf niet te lang achter een leeg scherm zitten. Voordat je het weet, ben je zo pissig dat je je laptop uit het raam wilt gooien. Bovendien: blijven zitten en staren naar het lege scherm zal je niet op goede ideeën brengen. Je zult iets moeten doen om je ideeënmodus aan te zetten.

Benieuwd wat je kunt doen?

Lees hieronder mijn vijf dingen die je kunt doen om op ideeën te komen zodat je straks wel weet waarover je wilt schrijven. 

Men kan weerstand bieden aan de inval van een leger; men kan geen invasie van ideeën tegenhouden.

Bron: Histoire d’un Crime (1877) ch. X
Victor Hugo

Frans schrijver 1802-1885

Vijf dingen die je kunt doen om je onderwerp te vinden 

# 1. Lees artikelen in je favoriete krant of tijdschrift 

 

Wat je nodig hebt is een flits van Flaubert, zoals Ronald Giphart dat in dit Volkskrant-artikel noemde. Deze flits vernoemd naar de Franse schrijver, Gustave Flaubert, beschrijft het gevoel van een idee dat in je opwelt. In je hoofd implodeert een idee waardoor je een verhaal of roman in een flits voor je ziet. Ik ervaar regelmatig zo’n vonk. Iets wat je hoort, ziet of leest en je aan het denken zet en dat leidt tot een onweerstaanbaar idee voor een kort verhaal, artikel of roman.

Zo las Giphart een bericht over een acteur die hoorde dat hij alvleesklierkanker had en drie weken later, op 49-jarige leeftijd, overleed. Tijdens een lange autorit dacht Giphart na over het bericht. Wat doe je als je van een arts te horen krijgt dat je nog maar een paar weken hebt te leven?

In zijn hoofd ontstond een romanidee over een man die zo’n mededeling krijgt. .Giphart ziet scènes voor zich van een zieke man, zijn vrouw en zijn minnares, samen in een ziekenhuiskamer. Op dat moment heeft hij nog geen idee of hij dit een roman wordt, maar zo zie je maar dat je door een klein bericht op ideeën kunt komen voor uiteenlopende verhalen.

Je kunt hele verhalen in je favoriete krant of tijdschrift lezen, maar bij mij werkt het lezen van titels, ofwel koppen snellen, net zo snel. Zodra iets je triggert of zorgt dat je er scènes, personages of een plot bij gaat bedenken, schrijf je dat idee op. 

Alle verhalen beginnen met een flits van Flaubert.  Niet als een volledig uitgeschreven idee, maar met een vonk waardoor je iets toevoegt aan wat je leest, hoort en ziet.

Een artikel op een nieuwssite werkt ook, maar ik zou niet naar Instagram of Facebook gaan.
Daar blijf je scrollen, scrollen en scrollen. Dit leidt vaak tot soggen en eigenlijk nooit tot mooie flitsen of vonken voor verhalen. 

Logica brengt je van A naar B.

Verbeelding brengt je overal.

Albert Einstein

# 2. Lees je favoriete citaten 

Als je lijkt op de schrijvers die ik ken, heb je net als ik een verzameling citaten liggen. Bijvoorbeeld op je bureaublad van je computer, in een app, uitgeknipte motiverende quotes uit kranten, tijdschriften of screenshots op je telefoon.

Eén citaat kan zoveel gedachten, meningen, verhalen en herinneringen oproepen. Een treffende quote kan je op ideeën brengen voor een verhaal of artikel.

Omdat je dezelfde of juist een heel andere mening hebt dan de persoon die deze woorden heeft geschreven of uitgesproken. 

Je kunt een heel verhaal schrijven geïnspireerd door de woorden van iemand anders. Zit je even vast? Bekijk de quotes op je apps, lees de citaten en denk na.
Je weet nooit waar ze je heen leiden.

# 3. Denk aan een worsteling die je op dit moment doormaakt

Waar worstel je op dit moment mee? 

Wat werkt nu voor jou?

Wat niet?

Wat heb je ondernomen om je situatie te verbeteren?

Welke stappen ga je zetten om je probleem op te lossen?

Heb je geen zin om over jouw struggles te schrijven? Dan kun je natuurlijk ook over de worstelingen van iemand anders hebben. Ik zou daar geen namen of herkenbare situaties noemen. Stel dat je iemand kent die zich een loser voelt omdat hij in zijn ogen geen succesvol leven leidt. Dan kun je alles wat je tegen hem zou zeggen, gebruiken om een verhaal of blog te schrijven. Zo kun je andere mensen helpen die met dezelfde gevoelens worstelen. 

Denk na over je worstelingen of die van iemand anders en schrijf over mogelijke oplossingen. Het voordeel van schrijven is dat je niet alle antwoorden hoeft te hebben.

Je kunt beschrijven hoe zoiets voelt, een plan maken en van daaruit verder gaan. Zelfs als je het probleem nog niet voor honderd procent hebt opgelost, kun je inspiratie vinden in het schrijven over de stappen die je hebt gezet.

# 4. Denk na over alles wat goed gaat. 

Weet je nog steeds niet waarover je wilt schrijven? Denk dan eens na over alles wat goed gaat in je leven. En wat je goed hebt gedaan. Er zullen altijd dingen zijn die je anders zou willen maar ook genoeg dingen zijn die beter gaan dan je denkt. 

Waar ben ik goed in en hoe kan ik daarover schrijven?


Misschien lees jij vijf boeken in een week – en kun je daarover schrijven? Of heb je veel baat bij het schrijven in een bulletjournal waardoor je ongelooflijk productief bent? Heb je een uniek creatief proces, ochtendroutine of een bijzondere manier om met woede om te gaan?

Je bent ergens goed in. Schrijf erover.

Doe bijvoorbeeld een simpele breindump. Schrijf alles op waar je goed in bent of was, maak een lijst en kies er een uit waar je over doorschrijft. 

# 5. Schrijf met mensen in de buurt

Denk je dat je je moet afzonderen om echt schrijfmeters te maken? Dat je altijd in doodse stilte zou moeten schrijven?

Dat hoeft niet altijd voor jou goed te werken. Juist als je vastzit of geen idee hebt waarover je moet schrijven, werkt het opzoeken van andere mensen vaak heel goed. 

Terwijl ik dit schrijf, zit ik op de bank met mijn laptop op school. Mijn man vult de afwasmachine en vertelt tegelijkertijd over zijn dag. Dat stoort me niet. Ik luister en schrijf gewoon door. Uiteindelijk gebeurt er iets. Mijn schrijfvuur is ontstoken.

Je hoeft dus geen uren te staren of te piekeren waarover je moet schrijven. Er zijn veel manieren om op ideeën te komen – dit zijn degene die ik nu gebruik.
Er zijn er meer, veel meer. Probeer mijn tips uit en ontdek wat voor jou werkt en wat niet. 

Als je even niet kunt bedenken waarover je kunt schrijven, is dat niet het einde van de wereld. Haal diep adem en pas een (of alle) van mijn tips toe.

Stap weg van de computer en pak eens pen en papier.
Los van het beeldscherm, daar gebeurt de magie.

Ontvlam meteen je schrijfvuur 

Uiteindelijk draait het allemaal om durven en doen. 
Om elke dag aandacht te geven aan je verhaal en jezelf door te schrijven.

Wil je meteen aan de slag met schrijven? Maar weet je niet waar je moet beginnen?
Vraag dan hieronder mijn gratis werkboek Ontvlam je schrijfvuur aan en start meteen.