Een schrijfvakantie is voor iedere schrijver een feestje. Tijdens een compleet verzorgde schrijfweek til je samen met gelijkgestemde creatievelingen vanuit rust en ruimte jouw verhaal naar een hoger plan.Of je nu al jaren droomt van een verhaal met jouw naam op de cover, je een gepubliceerd auteur bent die behoefte heeft aan een creatieve boost of nu eindelijk de tijd hebt gevonden om je memoires te schrijven doet er niet toe.

Waarom elke schrijver graag op schrijfvakantie gaat? Lees hier de vijf voornaamste redenen:

Je creativiteit boosten
Schrijven in het bijzijn van andere schrijven zorgt voor aan een aanstekelijke energie die jou en je verhaal voedt. We zeggen niet voor niets dat zien schrijven, doet schrijven. Is je inspiratie en creativiteit thuis wel eens ver te zoeken? Tijdens een schrijfvakantie gaat je schrijfvuurtje spontaan branden, stroomt positieve energie door je lijf en komen de meest briljanten flitsen van Flaubert bij je boven. Een schrijfvakantie laat je voelen en zien dat je scheppingskracht nooit weg is geweest maar dat die thuis te weinig aandacht krijgt door de afleiding van dagelijkse taken en de aantrekkingskracht van social media.

Ontspannen je productiviteit aanzienlijk verhogen
Een schrijfvakantie werkt als een katalysator voor het verhaal dat je graag wilt schrijven. Het geeft een kickstart aan het verhaal waarvan jij diep van binnen weet dat het eruit wil. Het verhaal dat verdient om opgeschreven te worden. Door je een week op een inspirerende schrijfplek terug te trekken, investeer je in je vak en wil je natuurlijk ook resultaat zien. Je schrijfcoach of schrijfdocent is er om je te begeleiden en te coachen om je beste werk te leveren. Je kunt geen schrijfontwijkend gedrag, het zogenaamde soggen, vertonen maar weet dat je er bent om te werken aan je verhaal. Hoeveel woorden je haalt, is vooraf niet te voorspellen. Maar als je ziet en voelt dat je tijdens een schrijfweek meer doet dan je had voorgenomen, blijft je voor altijd bij als je weer terugkeert naar je dagelijks leven.

Goede gewoonten ontwikkelen
Wanneer je elke dag schrijft, de hele dag in het gezelschap van anderen, creëer je op magische wijze een routine die je mee naar huis neemt als je weer terugkeert naar je rol als werknemer, ondernemer of ouder. Alleen de ervaring van een schrijfvakantie en een week lang elke dag schrijven herinnert je eraan wat mogelijk is. Een schrijfvakantie is een week lang je ideale leven leven. Doen wat je graag wilt en gewoon gaan doen.

Geïnspireerd raken en blijven
Het woord inspiratie is afgeleid van het Latijnse inspirare wat inademen en ademhalen betekent. Tijdens een schrijfvakantie leven en ademen we het schrijven. Of het nu voor een weekend of een hele week is, alles wat we die dagen doen, draait om schrijven. We schetsen karakters, we schilderen woordbeelden, we componeren boeiende scènes, we verkennen en spelen met nieuwe schrijfstijlen. We scherpen het ambacht, we verbinden ons met onze innerlijke muze en laten onszelf gaan waar we niet eerder durfden of dachten te gaan. We komen verfrist, energiek en vol enthousiasme terug van onze passie.

Een kring van gelijkgestemden om je heen
Net als tijdens een schrijfcursus of schrijftraining, haal en krijg je inspiratie uit een groep gelijkgestemden. Je maakt vrienden, je deelt je successen maar ook je angsten en daagt elkaar uit om uit je comfortzone te stappen. Een schrijfvakantie voldoet namelijk aan twee essentiële behoeften van elke schrijver. De behoefte aan eenzaamheid en het gezelschap van degenen die begrijpen wat je drijft.

Ik merk dat ik tijdens een verblijf met andere schrijvers, naar elkaars werk luisteren, feedback krijgen en geven op elkaars schrijven, mij vult met inspiratie en creatieve energie. Ik blijf geïnspireerd en opgeladen totdat het tijd is voor een nieuwe schrijfweek.

Wil je een keer mee op schrijfvakantie? In september 2022 organiseer ik samen met Suzanne Wouda een schrijfvakantie in Frankrijk. Bekijk mijn schrijfweek Vind je verhaal in Frankrijk. Wil je liever helemaal in je eentje schrijven, maar met een schrijfcoach binnen handbereik? Dat kan, kijk hier onze schrijfdriedaagse Schrijven en uitwaaien aan de voet van de zeedijk. Meer lezen over schrijfvakanties? Klik hieronder voor een blog over wat een schrijfvakantie precies is en waarom die zo populair is.