Een schrijfweek is een soort workation waarin je vakantie viert én werkt. Je gaat namelijk actief met je schrijfproject aan de slag, werkt op (verre) afstand van thuis en geniet tegelijkertijd van een inspirerende omgeving. In alle rust dompel je je onder in je verhaal, ontmoet je nieuwe schrijfvrienden en maak je kennis met een inspirerende en motiverende omgeving.
Waarom een schrijfweek in het buitenland?
De meeste schrijfvakanties zijn in het buitenland. Waarom? Omdat de prijzen van deze reizen in landen als Frankrijk, Portugal en Spanje flink lager zijn dan in Nederland. Vooral de kosten voor het verblijf en de maaltijden zijn in Nederland fors duurder. Bovendien neem je door verder van huis te gaan, letterlijk afstand van je dagelijkse leven. Je laat je gewone leven echt voor een week of langer achter.
Een schrijfvakantie buiten Nederland is niet iets nieuws. Beroemde en minder beroemde schrijvers zochten en zoeken inspiratie in het buitenland. Zo schreef Willem Frederik Hermans zijn meesterwerken in Parijs, pende J. K. Rowling haar Harry Potter-manuscripten neer in een café in het Schotse Edinburgh en zette Ernest Hemingway Our man in Havana op papier in Cuba. Saskia Noort woont in Nederland maar heeft ook een huis op het Spaanse eiland Ibiza, waar zij zich geregeld terugtrekt om in alle stilte aan haar boeken te werken. Heleen van Rooijen schrijft graag in Portugal.
Een workation voor je schrijfproject
Tijdens een schrijfweek heb je alle tijd en rust om ongestoord te schrijven en te ontspannen. Doordat je weg van huis bent, ben je meteen ook los van de drukte en verplichtingen die thuis en op je werk op je afkomen. Daardoor ontstaat focus en ruimte voor wat je het liefste doet maar in het dagelijks leven te weinig aan toe komt: schrijven.
Tijdens een schrijfweek word je omringd door schrijvers die je helemaal begrijpen. Elk woord wat je zegt wordt begrepen want iedereen zit in hetzelfde creatieve proces. Met elkaar geniet je van een volledig verzorgde schrijfvakantie vol inspirerende schrijfworkshops, een prachtige omgeving, ontspanning en lekker veel tijd om te schrijven.
Volledig verzorgd met volpension
Bijna alle schrijfvakanties zijn namelijk op basis van volpension. Er wordt heerlijk voor je gekookt en het enige wat je hoeft te doen is aanschuiven voor het ontbijt, lunch of diner. Het programma, het aantal dagen en minimale en maximale groepsgrootte is per schrijfweek verschillend.
Hoeveel tijd je buiten de workshops om schrijft, luiert of eropuit trekt, bepaal je zelf.
Schrijfbegeleiding tijdens een schrijfweek
Tijdens een schrijfvakantie heeft een ervaren schrijfdocent (of meerdere schrijfcoaches) alle aandacht voor jou en jouw verhaal. Hij/zij begeleidt jouw schrijfproces , geeft feedback op je schrijfwerk en biedt daarnaast een programma met activiteiten of workshops. Een goede schrijfcoach helpt je opbouwend en inspirerend op weg met haar of zijn feedback, kennis en ervaring. Hierdoor blijf je in de schrijfflow en kun je je onderdompelen in je verhaal. Door echt de tijd te nemen voor je boek, is je verhaal niet langer een goed voornemen maar ga je er actief mee aan de slag.
Mijn ervaring is dat als je echt de tijd neemt voor je boek, je personages tegen je beginnen te praten. Je hoeft het alleen nog op te schrijven.
Wil je een keer mee op schrijfvakantie? In september 2022 organiseer ik samen met Suzanne Wouda een schrijfvakantie in Frankrijk. Bekijk onze schrijfweek Vind je verhaal in Frankrijk. Wil je liever helemaal in je eentje schrijven, maar met een schrijfcoach binnen handbereik? Dat kan, kijk hier onze schrijfdriedaagse Schrijven en uitwaaien aan de voet van de zeedijk. Meer lezen over schrijfvakanties? Klik hieronder voor een blog over wat een schrijfvakantie precies is en waarom die zo populair is.
Waarom is een schrijfweek zo populair?
Die schrijfflow, schrijfbegeleiding en contact met gelijkgestemden zijn belangrijke elementen van een schrijfvakantie. Deze zorgen met elkaar ervoor dat je zelfvertrouwen als schrijver groeit. Door de veilige en fijne sfeer die je meteen voelt als je aankomt, voer je inspirerende gesprekken met mensen die je liefde voor woorden en schrijven delen. Gesprekken over een tulpenbol als moordwapen, gekke plottwists of rare trekjes van je hoofdpersonage? Niemand die je raar aankijkt als je daar tijdens de lunch over begint. Ook snappen andere schrijvers hoe het is om meer tijd te willen maken om te schrijven, hoe frustrerend het is om je niet verbonden te voelen met je creativiteit. Ook zijn de schrijfliefhebbers die je ontmoeten tijdens een schrijfvakantie goed bekend met faalangst of herkennen ze je schroom om je werk aan anderen voor te lezen of op een andere manier te delen. Tijdens voorleessessies waar je je verhaal hardop voorleest, wachten ze niet om je van keiharde kritiek te geven maar luisteren ze naar je verhaal en helpen ze je om steeds meer de schrijver te worden die je wilt zijn.
Tijdens een schrijfvakantie trek je je diep in je creatieve modus terug, breng je nieuwe oorden tot leven en schrijf je tot je vingers pijn doen. Aan het einde van de schrijfvakantie ga je volledig opgeladen en ontspannen naar huis met een verhaal dat stevig in de steigers staat. Thuis schrijf je lekker verder en zodra het kan, ga je weer op schrijfvakantie. Lees hieronder de vijf redenen waarom iedere schrijver houdt van schrijfvakanties.